Vogelhuisje maken

In het voorjaar gaan de vogels eropuit om nestjes te maken, eieren te leggen en voedsel te zoeken. Je kunt ze een handje helpen door, met een beetje hulp van de tips van de Klusjesman, zelf een vogelhuisje te maken. Zorg dat de vogels jou tuin weten te vinden aankomende lente! Daarbij komt dat een vogelhuisje maken een leuke bezigheid is. Let wel op aanwezigheid van katten. Katten zijn dol op vogeltjes, maar ze zijn ook een gevaar voor de eieren of de kuikentjes. Zorg dus dat je het huisje hoog genoeg hangt zodat katten er niet makkelijk bij kunnen.

Soort vogel
Verschillende vogels hebben verschillende groottes. Ze hebben dus ook verschillende groottes van de ingangen nodig. Een pimpelmees past al door een gat van 28 mm, maar een koolmees en een roodborstje hebben een iets grotere ingang nodig, van 32 mm. De mus en de spreeuw kruipen door een gat van 45 mm. Wil je echter een specht in je vogelhuisje, dan zal de ingang zo’n 6 cm moeten zijn. Het maken van een vogelhuisje is een ideale klus in de winter. En echt, het is niet zo lastig als je misschien denkt. In een paar simpele stappen maak je een vogelhuisje waar niet alleen de vogels het hele voorjaar van kunnen genieten.

Stap 1: De voorbereiding
Zorg ervoor dat je alle materialen in huis hebt die je nodig hebt voor het maken van een vogelhuisje. Je hebt vurenhouten planken nodig voor onderstaande afmetingen:

  • Een stuk van 25 cm (bodem: A)
  • Twee stuks van 12 cm, waarvan je één kant in 45° verstek zaagt (zijwanden: B)
  • Een stuk van 21 cm (dak: C)
  • Een stuk van 19,2 cm (dak: C)

Stap 2: Het vogelhuisje maken

  • Schuur eerst alle onderdelen goed glad.
  • Lijm en spijker de bodemplaat (A) tegen de recht afgezaagde zijden van de zijwanden (B).
  • Lijm en spijker de dakdelen (C) tegen elkaar aan. Het kortere dakdeel moet met de zijde tegen de rand van het oppervlak van het langere dakdeel geplaatst worden.
  • Plaats het dakje op de zijwanden en doorboor het dak loodrecht op 3 plaatsen (in het midden en op 2 cm van beide uiteinden), waar de zijwanden (B) en het dak (C) elkaar raken.
  • Smeer de in verstek gezaagde kanten van de zijwanden (B) in met houtlijm en plaats het dakje op de zijwanden. Maak het vast door de koploze spijkers in de boorgaten te tikken.

Stap 3: Vogelhuisje schilderen
Wanneer alle planken goed vastzitten kun je het vogelhuisje in een leuke kleur schilderen. Zorg er wel voor dat de verf buiten gebruikt kan worden. Even een dagje goed laten drogen, daarna met fijn schuurpapier licht opschuren en nog een keer schilderen. Het vogelhuisje is nu af en kan opgehangen worden voor de vogels. Hang wat voedsel (denk aan pindastrengen) op in de buurt van het vogelhuisje. Op die manier is de kans dat een vogel jouw huisje als zijn huisje ontdekt meteen een stuk groter.