Het slot in je deur vervangen? Dat kun je vanaf nu gewoon zelf. Ben je je sleutel kwijtgeraakt, ben je verhuisd of is er ingebroken? Dan wordt het de hoogste tijd om je sloten te vervangen. Heeft het spoed en gaat het zelf niet lukken? Dan mag je altijd contact opnemen met de Klusjesman. Veel mensen denken dat het een ingewikkelde klus is, maar echt, het is een klusje dat je prima zelf kunt doen. Wij laten je stap voor stap zien hoe je het slot van je deur kunt vervangen. Heb je te maken met een zogenaamd oplegslot en ben je zelf niet zo handig? Dan is het wellicht verstandig om de hulp van de Klusjesman in te roepen.
Wanneer moet ik mijn sloten vervangen?
Er zijn verschillende situaties die erom vragen dat de sloten vervangen worden:
- Na inbraak: Als er bij je is ingebroken, voel je jezelf niet meer veilig. Een logische stap is om dan de sloten van je huis te vervangen. Aan de ene kant omdat je sloten mogelijk geforceerd zijn en aan de andere kant omdat je sloten wilt hebben die inbrekers voorgoed buiten houden.
- Sleutel kwijt: Wanneer je de sleutel van de voordeur kwijtraakt is dat heel erg vervelend. Jij kunt je huis niet meer in, maar degene die je sleutel vindt wellicht wel. Zo snel mogelijk je slot of zelfs sloten (laten) vervangen is dan de beste optie.
- Bij verhuizing: Bij een verhuizing kan het zijn dat de vorige eigenaren of eventuele familieleden of vrienden van hen, de sleutel nog in hun bezig hebben. Geen fijn idee toch? Ben je verhuisd? Dan is het aan te raden om voor de zekerheid al je sloten te vervangen. Huur je een huis? Ook geen probleem. Het oude slot gewoon goed bewaren en als je op een dag de huur stopzet, plaats je eenvoudig de oude sloten terug en kun je, met een beetje geluk, je eigen sloten in je nieuwe huis gebruiken.
- Bij slijtage: Ook sloten slijten na verloop van tijd. Dit merk je bijvoorbeeld omdat je sleutels steeds lastiger kunt omdraaien in het slot en dat smeerolie niet meer helpt. Een goed moment om je sloten te (laten) vervangen.
Stap voor stap een cilinderslot vervangen
Het is niet altijd nodig om je complete slot te vervangen. Gaat het om een losse profielcilinder of een insteekslot, dan hoef je alleen het cilinderslot te vervangen. Hieronder vertellen we je stap voor stap hoe je de verschillende sloten in je huis kunt vervangen.
Oplegslot met vaste cilinder
Een oplegslot is een slot dat op de deur wordt gemonteerd. Alleen de cilinder steekt door de deur heen. Bij een oplegslot vormen de cilinder en het slot één geheel. Het totale slot moet dus verwijderd en vervangen worden. Een oplegslot is wat lastiger te vervangen dan een cilinderslot, maar als je het gewoon rustig doet gaat het zeker lukken.
- Verwijder de schroeven van het oude slot aan de voor- en zijkant van de deur. Trek vervolgens het slot volledig uit de deur.
- Plaats het nieuwe oplegslot. Heeft dit een andere maat? Steek dan met een beitel wat hout weg, zodat het precies past.
- Meestal is het niet nodig om de sluitkom ook te vervangen. Vallen de dag- en nachtschoot van het nieuwe slot in de bestaande sluitkom? Dan is het goed. Komt dit niet overeen? Dan moet je de sluitkom wel vervangen.
Oplegslot met losse buitencilinder
In bovenstaand stappenplan hadden we het over een oplegslot met vaste buitencilinder. In dit stappenplan gaan we dieper in op het vervangen van een oplegslot met losse buitencilinder. Dit model bestaat uit meerdere elementen die aan elkaar gemonteerd moeten worden. Bij dit soort sloten, kun je de bestaande slotkost opnieuw gebruiken. Je hoeft dus alleen de cilinder te vervangen.
- Draai de schroeven los aan de binnen- en zijkant van de deur en verwijder de slotkast. De buitencilinder is nu zichtbaar. Schroef de cilinderplaat los en trek de buitencilinder, samen met de sierring, uit de deur.
- Controleer of de nieuwe cilinderplaat past. Past het niet helemaal? Teken dan de nieuwe plaat af op de deur en steek het hout weg met een scherpe beitel.
- Steek de nieuwe buitencilinder samen met de sierring door het bestaande boorgat in de deur.
- Schuif de slotkast over de uitstekende cilinderlip en bepaal hoeveel deze ingekort moet worden, maar zorg ervoor dat de cilindertong 10 mm uitsteekt. Zaag de cilinder af met een ijzerzaag. Dit kan eenvoudig op één van de kerfjes.
- Monteer de slotkast met twee schroeven. Controleer het slot. Werkt het naar behoren? Maak dan de slotkast volledig vast.
Insteekslot
Een insteekslot is het meest gebruikte deurslot en ook het meest eenvoudig om zelf te vervangen. Het voordeel van een insteekslot is dat deze niet te zien is aan de buitenzijde van de deur. Bij een insteekslot hoef je alleen het cilinderslot te vervangen.
- Verwijder eerst de slotschilden aan de voor- en achterkant van de deur.
- Daarna verwijder je de borgbout aan de zijkant van de deur.
- Steek de sleutel in het slot en duw op de cilinder terwijl je de sleutel rustig draait. Je verdraait hiermee de borgpen in het slot.
- Druk de cilinder uit het slot. Vervang de cilinder door een cilinder van hetzelfde type.
- Draai het nieuwe cilinderslot open.
- Monteer de borgmoer en de slotschilden en je slot is vervangen.